Pękanie pięt

Od nas » Pękanie pięt

Pękanie pięt jest bolesną i przykrą dolegliwością, która może być spowodowana niedoborem witamin (zwłaszcza A, C i grupy B) bądź wytworzeniem się nadmiernie zgrubiałego naskórka, co nie powinno jednak mieć miejsca przy właściwej pielęgnacji stóp. Jeżeli już cierpimy na tę dolegliwość, to po każdym umyciu wcierajmy w pięty zagęszczoną glicerynę, krem do stóp lub linomag. Przynajmniej raz w tygodniu moczmy stopy w papce z mąki ziemniaczanej (1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w 1 szklance zimnej wody, po czym - wciąż mieszając - dolewamy wrzącej wody, aż papka stanie się szklista) bądź z obierek ziemniaczanych i siemienia lnianego (dokładnie umyte obierki i garść siemienia gotujemy w 2 szklankach wody). Po 15 - 20- -minutowej kąpieli stóp ścinamy zgrubiały naskórek (obok pęknięć), a pęknięcia pokrywamy roztworem jodyny lub gencjany i smarujemy maścią tranową.

Nie tylko stopy przysparzają nam kłopotu, powszechną dolegliwością jest tzw. gęsia skórka występująca na udach i łydkach (pokrycie skóry drobnymi krosteczkami). Miejsca z „gęsią skórką" namydlamy, masujemy pumeksem lub szorstką rękawicą umaczaną w soli, płuczemy i wmasowujemy krem (najlepiej dermosan). Dobre efekty daje też suchy masaż wykonany twardą włosianą szczotką (zawsze od dołu ku górze). Jeśli nie mamy żylaków ani rozszerzonych naczyń krwionośnych, możemy miejsca te również naświetlać (latem - słońcem, zimą - lampą kwarcową). Ponadto sprawdźmy, czy w naszej diecie występuje dostatecznie dużo produktów bogatych w witaminę A (patrz „Czy urodę można zjeść", s.: 25- 33), gdyż jej niedobór często powoduje tę dolegliwość.